Astrild Fjärilsfink

En liten blå fågel som inte går att få handtam.

Men otroligt vacker och alert.

När det mörknar på kvällen så sjunger den.

Jag har haft den i tolv år.

Den är känslig för kyla men annars lättskött. Ej under 12 grader.

Den är oerhört skicklig på att flyga.

Arten kommer från Afrika.

När den friar tar den ett grässtrå i näbben och niger och hoppar till.
Samtidigt så sjunger den.

Den äter finkfrön och tycker mycket om äpplen och sallad.
Annars så bör den ju också ha tillgång till vatten, som byts dagligen.
Snäckskal, grus och mineralsten.

Det här hittade jag i tidningen fågelhobby skrivet av karl Erik Tenglin

Uppmatningsfoder, Meritene som finns att köpa på apoteket .

Man värmer 1 dl vatten och blandar med 1 msk pulver.

Låt bröd suga upp vätskan.Servera

Ett badkar att få bada i så att den kan sköta sin fjäderdräkt.

Min pojke har byggt en stor bur som jag inrett med kvistar från skogen.

Jag köpte fågeln på grund av dess sång.

Jag hade köpt kanariefåglar och när jag var på väg ut ur affären så började den sjunga. Så jag gick in igen och köpte den

29 Mars 2005 så dog den lilla fjärilsfinken.
Jag saknar honom otroligt mycket.
Har levt med oss i 13-14 år.
Nu när jag började höra sämre och inte alltid hörde telefonen ringa.
Så gav det till ett otroligt pip så att jag hörde och kunde svara.
När jag broderade brukade den sätta sig i en blomma intill.
Den har varit sjuk en gång under hela sin livstid. Då var den hes och hade svårt att sjunga.
i början fick den också alltid följa med i en bur på våra semestrar.
Trodde aldrig att man kunde bli så ledsen när en fågel går bort.

Nu har jag rödkindad Fjärilsfink.

Fakta

Diamantfinkar.

 

 Bild har jag lånat från denna sida

I min klädkammare med timerstyrd ljussättning har jag ett par Diamantfinkar. Idag öppnade jag burdörren för finkarna, skruvade in en sittpinne precis vid lucköppningen och satte mig själv på en stol utanför den gallerförsedda dörren för att iaktta dem riktigt en bra stund. Det var inte första gången de släpptes fria så de var inte alls skärrade och de var inte heller oroliga för att jag satt där. De är så vackra att se på och beteendet fascinerar. O, så trevligt de hade det. De kollade in läget först. Flög upp på kanarieburen, gungade på el-sladden till ljussättningen ovanför, flög upp i fikonträdet jag har där inne och satte sig sedan på den vippande pinnen utanför buren och tycktes mysa. Hanen tog sig en tur in i buren igen, smakade lite på fröna och tog sig ut igen till sin hona. Allt var lugnt. Så mysigt de hade det. De satt nära varandra. Han kom i stämning, burrade upp sig, krökte på nacken som blev riktigt rund och borstig, hoppade upp och ner på pinnen stel och koncentrerad i sin bästa tjusarposition. Försökte bestiga henne men se det tyckte hon var att ta i, än så länge. En fjäder hade han redan stukat till för henne förut så det blev bara att vänta.

Fåglarna är vackra men deras läten förvånar verkligen då man hör dem första gången. De skorrar, jamar och trumpetar. 

Boet, ja visst kunde man väl räkna det som färdigt inrett här hos mig men inte är det snyggt inte. Undrar förresten om boet är tillräckligt stort. Diamantfinkarna är lite större än de flesta finkar. Dessa två har stoppat in bomaterial lite huller om buller nästan upp till bokanten. De valde ändå detta som är störst av de tre bona de har/hade där inne. Ett tog jag bort sedan för de höll det bara som landningsställ och smutsade ner det.

Det vore så trevligt om jag kunde få en lyckad häckning med ungar på vingarna.

Undrar om jag tillför dem allt de behöver; frön, lite grönt ss. våtarv, maskrosblad,gräs och halvmogna gräsvippor utifrån, krossat äggskal, kraftfoder ibland och insektpatè?

Heidi


De flesta av dessa fågelarter är parlevande och många av dem säljs därför oftast endast i par. De lever i ca 5-8 år och kan delas in i följande grupper:
Praktfinkar - Till denna grupp hör bl a zebrafink, fjärilsfink, gouldsamadin och näktergal.
Vävare - I denna grupp hittar du bl a maskvävare, napoleonvävare och orangevävare.
Änkefåglar - t ex dominikaneränka
Vaktlar - t ex kinesisk dvärgvaktel
Duvor

Buren
Buren måste vara minst 70 cm lång, 45 cm bred och 60 cm hög, men eftersom de olika arterna kan ha mycket olika behov, så bör du tala med en fackkunnig person innan du köper en bur. I buren ska det finnas sittpinnar, matskål och vattenbehållare. Flera arter gillar att bada och hos dessa ska det finnas en badbalja. Städning av buren bör ske varje vecka.
Använd gärna en svag nattbelysning i rummet där fågelburen står. Det förhindrar att fåglarna flyger omkring i panik i mörkret. Lägg ej ett skynke över buren.

Utfodring
Alla dessa fågelarter äter huvudsakligen frön, men många av dem behöver även animaliskt fodertillskott. Särskilt afrikanska praktfinkar behöver extra protein, vilket kan ges i form av levande insekter (t ex mjölmask, maggots, vita mygglarver, syrsor), hackat hårdkokt ägg eller äggfoder. Fröblandningen ska bestå av hirsarter. Man kan också ge dem hirskolvar.
Fröätande fåglar äter sand för att stimulera matsmältningen. De måste därför ha tillgång till ca 1 mm grov sand. För att tillfredsställa fåglarnas kalkbehov så ger man krossade snäckskal.
Varje dag ger man dessutom fåglarna färskvaror, t ex hirsgroddar, mjuka frukter och gröna grönsaker, maskrosor, groblad m.m.

Övriga skötseltips
Var observant på hur dina fåglar mår. Om de verkar slöa, är lösa i magen, har uppburrade fjädrar, nyser eller petar onormalt mycket i matskålen så bör du kontakta oss eller en veterinär.
OBS! Då denna grupp fåglar innefattar väldigt många arter, så är det mycket viktigt att du pratar med oss om hur just din fågel ska skötas.


 

 

Startsida**Risfågel**Kanariefågel**Akvarium**Hem